De 2 Gemeenten

Gebouwd voor de Familie van Age Postma. In 1898 neemt zijn zoon, Eelke Postma, de zaak over.

Het was in die tijd dat de 2 Gemeenten grote bekendheid kreeg, vooral door de hengstenvereniging “Irnsum e.o.”, die in “De Twee Gemeenten” haar domicilie had. Eelke Postma had al vergevorderde plannen voor het realiseren van een bovenzaal, maar mocht dit helaas niet meer meemaken. Hij stierf in 1913.

Zijn opvolger Age Bottema werkt de plannen verder uit en gunt in 1914 Auke van Balen de opdracht voor de bouw. In 1922 wordt Tjibbe Bouwhuis herbergier en in 1927 is Jan J. van Dijk eigenaar van De Twee Gemeenten. Hij was afkomstig uit de Friese bouwhoek – Beetgum – en werd in Jirnsum behalve kastelein, ook aardappelhandelaar. In de tweede wereldoorlog neemt zijn schoonzoon Kees de Jong de zaak over.
Nadat deze emigreert naar Canada komt Rienk Leen tot 1961 in de zaak, want dan koopt Klaas de Bruin het café. Door zijn initiatieven krijgt het bedrijf grote bekendheid als “Het Trefpunt van Friesland”.  Al gauw wordt de bovenzaal te klein en in mei 1966 opent buurman Gerben Hommes van der Goot de nieuwe grote zaal naast de bestaande herberg. De zaken gaan voorspoedig en zo zien we in 1974 kastelein nr. 9 zijn intrek in De Twee Gemeenten, nl. Rienk Bleeker en zijn vrouw Bonnie. Het gezin Bleeker woonde en werkte ongeveer twintig jaar in het Jirnsumer Horecabedrijf, dat door de jaren heen een alom grotere bekendheid verwerft.

Het is in April 1994, dat Frans Kingma de honneurs overneemt, de 10de Eigenaar in het bedrijf met nog altijd dezelfde naam. Vanaf januari 2005 is het Ricardo Grijpma die samen met Frans Kingma het bedrijf verder ontwikkelde. Sinds januari 2018 is na bijna 25 jaar mooi geweest voor Frans Kingma en neemt hij afstand van het bedrijf. Het is tijd voor een nieuwe generatie en Ricardo Grijpma mag samen met zijn partner Jantina Grijpma-Flapper het bedrijf op hun eigen wijze gaan voortzetten.

Het bedrijf is in al die jaren van herberg met doorreed, uitgebreid met vele functies als café, bar, eetcafé, restaurant, snackbar, zalencentrum en Bar-Dancing.

Er zijn vele mogelijkheden om hier uw receptie, bruiloft, feest of vergadering te houden, wij hebben hier 4 geschikte ruimtes voor.

  • De beste plek in Friesland voor bruiloften, feesten, vergaderingen en evenementen.
  • Het lekkerste eten.
  • Het gezelligste eetcafé in de omgeving.
  • De leukste feesten.
850
gasten onder één dak
6
medewerkers staan voor u klaar
281
feesten georganiseerd